Er wordt gewerkt aan de Linde van Sambeek

de Linde van SambeekRijdend over de Grotestraat in Sambeek, vanaf de dorpskerk naar het zuiden, het dorp uit, zou je er bij hoge snelheid zo voorbij rijden. Toch staat ze er, bescheiden en teruggetrokken op een erf, pal langs de weg: De Linde van Sambeek.
De Linde van Sambeek is de oudste boom van Nederland, haar leeftjd ligt tussen de 400 en 800 jaar. De linde is van oorsprong een etagelinde, en naar alle waarschijnlijkheid werd er in vroeger tijden recht gesproken onder de linde.

Wanneer een linde wordt gesnoeid als etagelinde, wordt de onderste etage gestut door een kring van palen. De linde stond vroeger centraal in vele dorpen en er werden, naast rechtspraak, ook markten gehouden.

Wilt u meer lezen over de Linde van Sambeek? Hier kunt u het persbericht  en een informatiedocument downloaden.


 

150 jaar geleden werd de alom bekende Anne Frank-boom geplant. Op dat moment was de Linde van Sambeek al zo oud, dat hij grotendeels vermolmd was. Zeker, hij had een ferme wand van gezond hout, maar zijn gehele inwendige was verteerd. Wat er na dit proces van vertering overbleef in de boom was een substantie die te vergelijken is met tuinturf. Dit is een prachtige voedingsbodem voor planten om in te wortelen.

Linde-van-SambeekEn dat is precies wat er gebeurde, maar wel op een hele bijzondere manier: de boom maakte wortels in zijn eigen inwendige. Je zou kunnen zeggen dat de boom zichzelf opat en zichzelf hiermee nieuw leven inblies. Een sterk  staaltje hergebruik van de natuur.

De wortel in de Linde van Sambeek is ontsproten op 4 meter hoogte, binnenin de boom. De wortel boorde zich in de vermolmde kern en spreidde zich uit in de vruchtbare turfgrond binnenin de boom. Op zichzelf is dit een proces dat bij meer lindes voorkomt. Zo kunnen we bij de linde van Herpt bijvoorbeeld goed zien hoe dit er destijds bij de linde van Sambeek uit heeft gezien.

150 jaar later, is de vermolmde turf in de linde in Sambeek allemaal verdwenen en is er een holle, lege ruimte ontstaan tussen de wortel en de moederstam. Als gevolg hiervan heef zich zo’n 30 jaar geleden opnieuw een natuurwonder voltrokken in de Linde van Sambeek. De wortel heef een metamorfose ondergaan tot stam. En daar de vermolmde massa al jaren weg is, moet je heel goed kijken om iets terug te vinden van het feit dat de  boomstam in het hart van de boom vroeger een wortel is geweest.

De wortel van weleer draagt nu tot een hoogte van 4 meter boven de grond de volledige boom. De gehele kroon, dus ieder blaadje is onlosmakelijk  verbonden met deze ‘dochterstam’. De moederstam van de Linde is te  verzwakt om zichzelf en de imposante kroon te dragen, dat doet nu de voormalige luchtwortel.


 

Meewerkende bedrijven

Gemeente Boxmeerlogo_met_woordmerkOpdrachtgever
Frits GielissenO.B.T.A. De LindeobtaUitvoering en advies
Bart van Duijnhovenv.Duijnhoven Boomverzorging en adviesLogo_defUitvoering en advies
Henry KuppenKuppen Bomenkuppen-logoUitvoering en advies
Willy DetigerDetiger boomverzorgingdetiger-logoUitvoering en advies
Robert CeelenElfenboom20140120 Logo elfenboom geelPublic relations
Ton StokwielderStorix Boom- & LandschapsbeheerlogoUitvoering, ontwerp, advies en public relations
Teun SchuwerTSL Landschapsarchitectuurtsl-logoOntwerp en advies
Thijs De JongheLumbricus Boombeheerlumbricus-logoCoördinatie en advies
Petran LiketPetran Liket Wordpress website- en webshopbouwlogo-petran-liketWebsite
Greenwave systemsGreenwave systemsgwCoördinatie en public relations
Van IerselVan Ierselvan-iersel-logoLevering Bodembalansanalyse, bemestingsadvies, compost op maat

Wil je ook een vriend worden van de Linde van Sambeek?

Doneer slechts € 2,00 in 2015 om de boom mee in stand te houden. Wij houden je op de hoogte van de exacte investering.

Wil je niet dat jouw naam op de site wordt genoemd als vriend van de Linde, vink dan ook het vakje “Ik wil anoniem blijven” aan.

Je voornaam*

Je achternaam*

Je e-mail*

Ik wil anoniem blijven

 

Foto's en Time Lapse Video

Tijdens de werkzaamheden zijn er prachtige foto’s en een Time Lapse Video gemaakt door Margriet Louwen.

videoframeKlik op de afbeelding om de video te starten