De Anne Frank Boom
De witte paardenkastanje die tot 23 augustus 2010 stond op het binnenterrein van de panden aan de Prinsengracht, Leliegracht, Keizersgracht en Westermarkt, is misschien wel de bekendste boom ter wereld.
Het was deze boom die door Anne Frank werd beschreven in haar beroemde dagboek. In haar onderduiktijd in het achterhuis was de kastanje, samen met een streepje lucht en enkele vogels, haar enige zicht op de natuur en de buitenwereld.
Na de oorlog is de Anne Frank boom uitgegroeid tot een gedenkteken van de Jodenvervolging. Hij herinnert ons aan de waarde van tolerantie en wederzijds respect tussen verschillende culturen.
Rond de eeuwwisseling gaat de gezondheid van de boom achteruit. Er volgt een tijd van onderzoeken, discussies en een gerechtelijke uitspraak. Er worden plannen gemaakt en uitgevoerd om de boom te ondersteunen.
Ondanks deze pogingen om de boom te redden d.m.v. een stalen draagconstructie is hij in augustus 2010 omgewaaid. Dit wil echter niet zeggen dat de boom wordt vergeten. Inmiddels zijn er wereldwijd al 10-tallen zaailingen van de Anne Frank boom gepland en er zullen er nog velen volgen. Overigens is er aan de overgebleven stronk van de boom een loot ontsproten die nu mooi doorgroeit.
Vanaf 2008 kwam de boom in het beheer van de Stichting Support Anne Frank Tree. Tegenwoordig draagt de Stichting Wereldboom zorg voor de boom. Op 5 mei 2013 werd deze overname feestelijk gevierd. Er zijn nog vele zaailingen van de Anne Frank boom in beheer van de Stichting Wereldboom
Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken.
dagboek van Anne Frank, 23 februari 1944