Zaailingen

De Anne Frank boom heeft in de twee jaar van gevecht om zijn behoud op een bijzondere wijze een grote taak vervult: Hij heeft wereldwijd nog eens de jodenvervolging in de collectieve herinnering gebracht en tot tolerantie en wederzijds respect aangemaand. De boom is op 23 augustus 2010 omgewaaid. De stutconstructie kon hem helaas niet houden.

De boom, die Anne uit haar zolderraam zag, is er niet meer, maar er is nog steeds een groot wortelstelsel en een stronk met jonge scheuten.

Deze scheuten worden nu wereldwijd geplant zodat deze inspirerende boom voort zal leven en zijn werk kan blijven doen.

Corsica

Renée Blom en Nino de Sonneville hebben het initiatief genomen om een zaailing van de Anne Frank boom te schenken aan de Fondation de Corse.

Het planten van een zaailing van de beroemde boom op Corsica heeft een speciale achtergrond. Gedurende de Duitse bezetting zijn door de Corsicanen op geen enkele wijze joden overgeleverd aan de bezetters, anders dan in alle andere Europese landen. Ze genoten het oeroude, antieke, op Corsica steeds nog in ere gehouden gastrecht. Ter herinnering aan deze daad van verzet zal door de zanger en dichter Jean François Bernardini een Anne Frank boompje worden geplant in het kader van een grootse ceremoniele gebeurtenis in Pianellu.

Deze plaats midden in de bergen van Corsica is niet per toeval gekozen. Hier staan 500 à 600 jaar oude tamme kastanjes, ooit geplant als voedselvoorziening voor de arme bergbewoners. Onderdeel van het cultureel erfgoed van Corsica.

Jean-François Bernardini heeft een stichting opgericht, die tot doel heeft projecten te steunen op het gebied van cultureel erfgoed, jongerenprojecten en milieu.

Het programma Terranea van de Fondation de Corse behelst o.a. het het gezond maken van de eeuwenoude kastanjebomen in de vallei van Pianellu.

Kastanjebomen zijn al eeuwenlang een belangrijke voedselbron voor de Corsicanen. Het schenken van een stek van de Anne Frank boom heeft een symbolische waarde voor dit project. Renée Blom en Nino de Sonneville willen hiermee het startsein geven voor een aantal projecten op Corsica voor leerlingen in de leeftijd van Anne, die gericht zijn op antiracisme en solidariteit.

Na het concert van I Muvrini in Amsterdam is de stek op 27 januari 2009 officieel overhandigd aan Jean-François Bernardini.

Weira in Thüringen

Op 10 Juni 2011 werden in Weira in de Duitse deelstaat Thüringen langs de Anne Frank Strasse plechtig 10 nakomelingen van de Anne Frank boom geplant.

De ceremonie werd geopend door de woordvoerder van de regering van Thüringen, staatssecretaris Peter Zimmermann. Daaraan aansluitend benadrukten de districtsraad Frank Rossner en de directeur van Cabka, Gat Ramon in hun toespraken de betekenis van deze gebeurtenis als een appèl tot tolerantie en respect voor mensen ongeacht hun ras of geloofsovertuiging. Zij onderstreepten de betekenis van deze symbolische plant-actie in een tijd in die extreem rechtse opvattingen van vreemdelingenhaat weer de kop opsteken.

De nakomelingen van de Anne Frank boom zijn levende symbolen voor deze aanmaning tot tolerantie. Aansluitend daarop las Helga Fassbinder uit haar boek ‘Annes Baum’ die in het najaar bij de uitgever Dejongehond zal verschijnen.

Ramon Kupferschmidt verzorgde met zijn klarinet muzikale intermezzi en Blanka Weber van de nationale omroep Deutschlandfunk deed de moderatie.

Schiedam

Met een stralend gezicht komt de Schiedamse CDA-wethouder Ad Hekman bij de Stichting Support Anne Frank Tree. Hij komt naar Amsterdam om persoonlijk een zaailing van de beroemde kastanje op te halen die hem wordt overhandigd door Helga Fassbinder.

Op het terrein van de Plantage in zijn gemeente zal het plantje uitgroeien tot een volwassen boom. Met een certificaat garandeert de stichting Support Anne Frank Tree de echtheid van de nakomeling.

Er is veel belangstelling voor de enten die van de kastanje werden gekweekt.

’Toch mooi,’ zegt de wethouder, ‘dat zo’n legendarische boom op die manier een stukje geschiedenis kan doorgeven aan de volgende generatie.’

Syke, Duitsland

In augustus 2011 kwam de boomverzorger van de gemeente Syke in Noordduitsland, Thomas Niebuhr, naar Nederland om een zaailing van de Anne Frank kastanje op te halen.

Thomas Niebuurh had op een congres in Hamburg gehoord dat de Anne Frank boom weliswaar was omgewaaid, maar nu zijn boodschap van tolerantie en humaniteit door zijn zaailingen de wereld in draagt. Met dit bericht kwam hij terug in Syke.

De burgemeester van Syke was onmiddelijk enthousiast en besloot: zo’n zaailing moet naar Syke komen! Gezien de lege kassen van gemeenten, ook in Duitsland, sponsorde deze de actie uit eigen zak en in augustus werd het boompje gehaald door de gemeentelijke boomverzorger.

Het zal nu in een beschutte tuin zijn tijd door brengen met groeien totdat het zover is dat het groot genoeg is om met een waardige ceremonie in de stad te worden geplant. De plek is al besproken: voor het stadhuis.

Gouda

De gemeente Gouda heeft op 26 maart 2014 in de verzetsheldenbuurt Vreewijk aan het Albert Schweitzerplein een eigen Anne Frank boom gekregen. De zaailing kreeg woensdagochtend de eerste verzorging.

Burgemeester Schoenmaker gaf, samen met een groep basischoolleerlingen, de boom water.

Het planten van de Anne Frank boom is een initiatief van het Buurt Preventie team Vreewijk+. Het team verwacht, dat deze speciale boom een symbool wordt voor verdraagzaamheid en zorgt voor een samenbindende factor in de wijk. Een plek waar schoolkinderen, na lessen over de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en Anne Frank in het bijzonder, met een tastbare herinnering hun project kunnen afsluiten.

gisteren was vader jarig, vader en moeder waren 19 jaar getrouwd, het was geen werksterdag en de zon scheen, zoals ze in 1944 nog niet geschenen had. Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar.

Dagboek van Anne Frank 13 mei 1944