de Duizendjarige Eik

De wereldboom ‘De Duizendjarige Eik van Lummen’ is vermoedelijk een geknotte zomereik (Quercus robur). Deze boomsoort is in België een inheemse autochtone plant. Onder inheems verstaan we planten die van nature in een bepaald gebied voorkomen. Autochtone planten zijn dan weer planten die zich na de laatste ijstijd spontaan hebben weten te vestigen en zich via een natuurlijke manier hebben weten te vermeerderen.

Algemene informatie

Rond deze boom werd in 1984 een gelijknamig parkje ingehuldigd door burgemeester Willy Putzeijs. Het Domein De Duizendjarige Eik onderging in 2009 en herinrichting. Dit gebied kent een oppervlakte van ongeveer 4.5 hectare en beschikt over enkele bijzondere bezienswaardigheden. De meest voor de hand liggende is De Duizendjarige eik zelf, daarnaast vinden we ook nog de zoon en de kleizoon van deze eik terug die respectievelijk bijna 400 en 19 jaar oud zijn. Daarnaast vinden we op het domein ook een milleniumbos terug. Hier werden in het jaar 2001, 120 zomereikjes aangeplant. De 120 eikjes staan symbool voor de 120 millenniumkinderen die de gemeente kent.

Historische informatie

Over De Duizendjarige Eik van Lummen en zijn omgeving zijn onnoemelijk veel historische bronnen ter beschikking. Wie uitgebreide informatie zoekt, kan te rade gaan in het boek van Koen Luts: Mysteries van De Duizendjarige Eik.

Huidige situatie en wensen voor de toekomst
Foto's

Eigenschappen

Nederlandse naam
Zomereik
Latijnse naam
Quercus robur
Geplant
ca. 1250
Omtrek voet maaiveld
ca. 14.4 m
Omtrek stam op 1,50 m
ca. 7 m
Kroon diameter
ca. 22 m
Wereldboom certificaat

Hier vind je de Duizendjarige Eik

Reisinformatie

Dichtsbijzijnde parkeerplaats
Dikke Eikstraat, Lummen, België
Bereikbaarheid met rolstoel
Goed

Routebeschrijving