de Gevlekte Zuiderling

 

De Gevlekte Zuiderling is de eerste wereldboom van Nederland.
In oktober 2009 heeft deze majestueuze plataan zijn titel gekregen. Waarschijnlijk is deze plataan geplant rond 1760.

De beschermheer is Kees van Grevenbroek, een bevlogen natuurliefhebber uit Tongelre die al jaren de natuurwerkgroep van het Groendomein Wasven leidt.

Door de imposante omvang van de boom voel je de kracht van meer dan twee eeuwen.

Algemene informatie

Deze Wereldboom is een gewone plataan of Platanus x hispanica. Deze boomsoort is pas in 1663 ontstaan in de Engelse Kew Gardens als spontane kruising van de oosterse en de westerse plataan.

De stam is karakteristiek voor platanen: een lappendeken van geelgroene tot grijze vlekken, ontstaan doordat er regelmatig stukken schors van de stam afvallen.

Het woord plataan is afgeleid van het Griekse woord dat ‘plat’ of ‘breed’ betekent. De naam plataan zou ook verband houden met de wijsgeer Plato, die een breed voorhoofd had en breedsprakige redevoeringen hield. De kroon van deze boom is inderdaad ook erg breed, op zijn breedste deel meet hij 37 meter!

De oude Latijnse toevoeging acerifolia (sinds enkele jaren veranderd in hispanica) betekent letterlijk blad van de esdoorn. Het blad van deze plataan lijkt erg op dat van de esdoorn.

Onder de kroon van de plataan ligt een vlonder zodat je de boom van heel dichtbij kunt benaderen, ter voorkoming van het verdichten van de bodem.

Op de vlonder wordt getrouwd en gerouwd, gedicht en gezongen. Maar ook is dit de plaats om elkaar gewoon te ontmoeten.

De Gevlekte Zuiderling is van ons allemaal en met de status Wereldboom behouden voor een hele lange toekomst.

Historische informatie

Deze plataan is rond 1760 in de statige kasteeltuin geplant, als symbool van vernieuwing. Er zijn foto’s van het kasteel dat hier vroeger stond; op deze foto’s staat de boom ook al op groot formaat.

De plataan en de rode beuk maken deel uit van het vroegere kasteelbos; zij hebben kasteel “Het Hoffken van Tongelre” overleefd dat in 1930 is afgebroken. Ook de warande vanuit Tongelre naar Eindhoven is in het landgoedbos herkenbaar: een rij oude wodanseiken, dwars door het landgoed.

De beukenlaan is de groene kathedraal van Tongelre: monumentale beuken met takken die tot op de grond kunnen groeien en zichtassen die zorgen voor karakteristieke doorkijkjes en hemels licht in de laan.

De tulpenboom is van recente datum en heeft door zijn markante plaats het groene hart van het Wasven gevormd. Ook de wrattenboom achter de rode beuk, de eikenlaan en de lindecluster nabij het bakhuisje zijn elementen uit het rijke verleden die een eigen plaats in de toekomst hebben verworven.

Foto's

Eigenschappen

Nederlandse naam

Gewone Plataan

Latijnse naam

Platanus x hispanica

Geplant

ca. 1760

Hoogte

ca. 28 m

Omtrek voet maaiveld

ca. 8.15 m

Omtrek stam op 1,40 m

ca. 4.75 m

Kroon diameter

ca. 37 m

Bruto kroon volume

ca. 25200 m3

Wereldboom certificaat

11-10-2009

Beschermheer: Kees van Grevenbroek

Reisinformatie


Plan mijn reis

 

Celebeslaan
Eindhoven

 
Hier vind je de Gevlekte Zuiderling

51.448494, 5.512527

 

Lopen vanaf OV eindpunt

ca. 7 minuten

Dichtsbijzijnde parkeerplaats

Celebeslaan 30, Eindhoven

Lopen vanaf parkeerplaats

ca. 2 minuten

Bereikbaarheid met rolstoel

Goed