de Linde van Sambeek

De Linde van Sambeek is een ruim 400 jaar oude lindeboom die staat aan de zuidkant van het Noord-Brabantse dorp Sambeek. Het is een Hollandse Linde, ook wel een Koningslinde.

Deze Hollandse linde heeft een stamomtrek van 7,9 meter en is daarmee de dikste linde van Nederland.

De precieze leeftijd zal niet bepaald kunnen worden op basis van jaarringen, omdat de boom hol is. Oorspronkelijk was de linde van Sambeek een etagelinde met drie etages. Een groot gedeelte van de kroon werd in 1901 verwoest tijdens een storm, waarbij de bovenste twee etages sneuvelden. De boom herstelde zich daarna weer volledig en in de holle stam ontstond een nieuwe stam vanuit het oude wortelstelsel.

Algemene informatie

De term Hollandse Linde (Tilia x europea) wordt gebruikt voor kruisingsproducten tussen de twee inheemse wilde lindesoorten Zomerlinde (ook Grootbladige Linde genaamd, Tilia platyphillos) en Winterlinde (Kleinbladige Linde, Tilia cordata).  Vanaf de 17e eeuw kweekten Hollandse boomkwekers deze kruisingsproducten en verkochten deze in heel Europa. Eén van de kruisingsproducten die ze succesvol op de markt brachten was de Koningslinde (Tilia x europea ‘Pallida’).

Tegenwoordig heeft die nieuwe stam een omtrek van ongeveer 2,5 meter. De hoogte van de boom is ongeveer 24 meter. Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw is de linde vele malen door boomchirurgen onder handen genomen. Door deze ingrepen wordt de boom nu bij elkaar gehouden door vele meters staal.

De boom is eigendom van de heer A. Stevens. Het Brabants Landschap is betrokken bij het beheer van de linde. De nationale postcodeloterij heeft een bedrag beschikbaar gesteld voor het behoud van de linde.

Historische informatie
Huidige situatie en wensen voor de toekomst
Foto's

Eigenschappen

Nederlandse naam
Hollandse linde
Latijnse naam
Tillia x europea
Geplant
ca. 1600
Hoogte
ca. 24 m
Omtrek stam op 1,50 m
ca. 7.9 m
Wereldboom certificaat

Video impressie van de Linde van Sambeek

Hier vind je de Linde van Sambeek

Reisinformatie

Lopen van OV eindpunt
ca. 7 minuten
Dichtsbijzijnde parkeerplaats
Grotestraat 93, Sambeek
Lopen vanaf parkeerplaats
ca. 1 minuten
Bereikbaarheid met rolstoel
Goed

Routebeschrijving