de Waalwijkse Vrijheidsboom

De nazaat van de originele Anne Frank-boom werd op 8 april al geplant achter het oorlogsmonument in het park, maar het boompje werd op 21 mei 2017 officieel ingezegend, tijdens het Parkfestijn in Waalwijk, door de heer Brekelmans namens de Gemeente Waalwijk.

Algemene informatie

Ton Stokwielder van Stichting Wereldboom heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de instandhouding van de bekendheid van de Anne Frankboom. De Anne Frankboom stond in de tuin van een huis aan de Amsterdamse Keizersgracht. Anne Frank keek vanuit haar onderduikadres, het Achterhuis aan de Prinsengracht uit op deze tuin. De witte paardenkastanje was ziek en is in 2010 omgewaaid. Ton Stokwielder wilde graag dat een nazaat van deze boom op een speciale plaats in het wandelpark van Waalwijk zou komen.

Druïde mr B. Visser van Stichting Wereldboom was aanwezig om Theo van Bracht, voorzitter van Stichting Wandelpark Waalwijk, uit te roepen als beschermheer van de “Anne Frank Herdenkingsboom”. Hij zei onder meer dat hij belooft dat de boom maximaal kan groeien. ,,Ik beloof ook dat hij zijn maximale leeftijd zal bereiken.”  Een groot publiek was getuige van de inzegening.

Tevens was er tijdens de ceremonie gepaste muziek van Michel Risseeuw. Hij speelde “Imagine” van John Lennon en vele bezoekers zongen mee. Daarna was er een muziekstuk van 2 didgeridoo-muzikanten (Arianne en Richard Oostra).  Zij speelden op een didgeridoo, gemaakt uit het hout van de Anne Frankboom. En scholieren van de Walewyc hebben bloemen gelegd bij de boom en hebben aangegeven dit jaarlijks te blijven doen.

Onderstaand gedicht heeft de stadsdichter van Waalwijk, Joep Trommelen, opgedragen bij de inauguratie van de “Anne Frank Herdenkingsboom” in het Wandelpark:

Het voelt alsof jij meekijkt, Anne
Naar wat wij hier nu doen
Of verbeeld ik me dat maar?…

Wat verbeeldde jij je, toen je keek
Uit je zolderraam naar die groene tooi,
Die belofte van de vrijheid die niet meer kwam?

Ging jouw pijn gepaard met hoop
Toen jij je boom zag bloeien?
Kon je lachen door je tranen?

Ieder jaar ontploft het groen
En draait zijn eigen cyclus
Deze boom staat als een huis

Jouw huis, het Achterhuis
Dat overal ter wereld staat
Waar monsters vrijheid vreten

De boom groeit weer aan een achterkant
Waar het verleden wrikt en schuurt
De dood ons in de ogen tuurt

Jouw kastanje Anne, geeft nooit op
En het beeld ernaast houdt ons bij de les
Twee monumenten voor een levende stad

Stadsdichter Joep Trommelen

Historische informatie
Huidige situatie en wensen voor de toekomst
Foto's

Eigenschappen

Nederlandse naam
Witte paardenkastanje
Latijnse naam
Aesculus hippocastanum
Geplant
ca. 2017
Wereldboom certificaat
21 mei 2017
Beschermheer: Theo van Bracht

Hier vind je de Waalwijkse Vrijheidsboom

Reisinformatie

Lopen van OV eindpunt
ca. 10 minuten
Dichtsbijzijnde parkeerplaats
Burgemeester Moonenlaan, Waalwijk
Lopen vanaf parkeerplaats
ca. 2 minuten
Bereikbaarheid met rolstoel
Goed

Routebeschrijving

Vanaf het busstation Vredesplein in Waalwijk loop je in westelijke richting via de Irenestraat en de Margrietstraat naar de burgemeester Moonenlaan. Eenmaal in de Burgemeester Moonenlaan zie je na 120 meter aan de rechterkant, de ingang tot het Wandelpark. In het wandelpark hou je rechts aan op het wandelpad. Je ziet nu aan je rechterhand de Waalwijkse Vrijheidsboom.