De Plantage Plantaan
Algemene informatie
Deze wereldboom is een Oosterse Plataan en heet vanwege zijn standplaats in het park “De Plantage’ in Schiedam ‘De Plantage Plataan’.
Deze plataan is rond 1870 geplant. Een plataan is zowel qua conditie als houteigenschappen taai. Er is een grote kans dat deze boom meer dan vijfhonderd jaar oud wordt. De betrokken organisaties zijn : gemeente Schiedam, Stichting Wereldboom en de belangen -en bewonersvereniging ‘De Plantage’.
Park ‘ De Plantage’ is het oudste stadspark van Nederland op basis van het doel waarvoor het gesticht is; dit was bij de aanleg al een openbaar stadspark bedoeld om voor de bewoners van de sterk vervuilde middeleeuwse binnenstad een plaats voor recreatie en frisse lucht te bieden. Het lag toen net buiten de stadsmuren. Heden ten dage ligt het in het centrum van de sterk gegroeide stad. Het park wordt rondom omzoomd met woningen, die alle hun voorzijde naar het park keren.
In de plantagebuurt is een actieve bewonersvereniging actief die allerlei activiteiten in het park initieert. Via deze link is de site van de vereniging te bereiken. www.plantagebewoners.nl
De Plantageplataan heeft een eigen pagina op de site.Klik hier voor deze pagina.De ruimte rond de boom is door bewoners gefinancierd en eigenhandig ingericht. het opvallendste element is een enorme hangmat die het mogelijk maakt om te genieten van de imposante gevlekte hoofdtakken die de kroon vormen.Uit de tijd van de boomchirurgie dateren enkele staalkabels die de hoofdtakken verbinden.De hangmat en de kroon worden ’s avonds verlicht. Veel mensen maken van de hangmat gebruik of spreken bij de boom af.
Tot vijf jaar geleden stond de boom aan de rand van een parkeerplaats die het park doorsneed. Bij de herinrichting van het park is de doorsnijding uit 1930 ongedaan gemaakt en is de groeiplaats van de boom met 400 m3 uitgebreid.
Historische informatie
In 1767 besloot het stadsbestuur van Schiedam, een stad die sinds 1275 stadsrechten heeft, dat er buiten de stadsmuren ‘ een plantage’ wordt aangelegd. Deze wordt voor de Schiedamse burgers de plaats waar men zich mooi aangekleed kan ‘vertreden’
Het ontwerp is van de stadsarchitect Arij Van Bol'Es in barokke stijl, zoals gebruikelijk in die tijd. Het park wordt aangelegd op een stuk land wat is opgehoogd in de drassige uiterwaarden van de Nieuwe Maas, Het Nieuwe Werk. Het gebied ontstond in 1613 door aan de ene kant de rivier de Schie uit te diepen en te verbreden vanwege de economische bloei van Schiedam en aan de andere kant de Nieuwe Haven uit te graven.
In 1826 werd het park heringericht naar een ontwerp van Jan David Zocher en ontstond de huidige aanleg in Engelse landschapsstijl. In de Tweede wereld oorlog is nabij de Wereldboom een geïmproviseerde bunker aangelegd. Na de oorlog werd een openluchttheater met drie niveaus voor bezoekers aangelegd, wat door de week werd gebruikt als parkeerplaats. In 2011 was het deel van de Plantage waar nu de Wereldboom staat dringend toe aan renovatie. Toen ontstond het idee om 150 parkeerplekken en de doorsnijdende weg op te heffen en van de Oosterse Plataan een Wereldboom. Dit tamelijk ambitieuze plan kwam na langdurig lobbywerk door de Gemeenteraad heen. Zo kon het park in 2013 weer in oude luister worden hersteld met kleurrijke borders en vele nieuwe boomsoorten.